Tagliatelle alla genovese, czyli znów makaron
Pyra, czyli ziemniak 😉 |
Składniki:
Słoik pesto – 5 łyzek – 5 PLN ( Lidl)
To najbardziej żmudna cześć, od tego momentu już z górki, jeszcze 10 minut i jemy
Do gotującej ( osolonej!) wody wrzucamy makaron oraz pokrojona łodygę brokułu. Na dwie minuty przed końcem gotowania ( zgodnie z opisem na makaronie) dorzucamy różyczki oraz pokrojonego ziemniaka.
Po 2 minutach całość przerzucamy do sitka. Następnie z powrotem do garnka, dodajemy 5 łyżeczek pesto, grubo pokrojone listki bazylii ( bez łodyg) oraz połowę paczki parmezanu. Całość mieszamy i można wyłożyć na talerz.
Dekorujemy bazylią oraz posypujemy parmezanem.
Smacznego ! Normalnie polecam z ciemnym makaronem Lubelli, ale akurat nie miałem pod ręką.
Porcja na 1 osobę zawiera: 868 kcal; 30,5 g białka (14,07%); 151,5 g węglowodanów (66,6%); 18,6 g tłuszczu (19,33 %). Dodatkowo dostarczy 8,63 g błonnika pokarmowego ( norma podaży dziennej 30-40g)
Prawidłowo zbilansowany posiłek węglowodanowy, idealny na okres treningowy. Obliczenia i komentarz dzięki Jedzmy bardziej.pl