Tagliatelle z chorizo – węglowodanowa uczta
Jakie cechy powinien mieć idealny posiłek?
Makaron w kuchni biegacza to nasza codzienność, więc szukamy inspiracji, by dania różniły się czymś od siebie, a jednocześnie by nie trzeba było spędzić całego dnia w kuchni. Jeżeli lubicie pikatne dania to coś dla Was.
Czas przygotowania: 15 minut
pomidory krojone w puszcze
makaron taglietelle
Przygotowanie jest na tyle banalne, że nawet kulinarna ofiara losu poradzi sobie z nim bez problemu, a Wasi goście będą zachwyceni.
Na patelnie wylewamy oliwę z oliwek i po chwili dodajemy wyciśnięty czosnek oraz jedną drobno posiekana papryczkę chili. Po paru chwilach dodajemy posiekana cebulkę. Gdy zacznie się szklić dorzucamy chorizo pokrojone w drobne plasterki. To ono nadaje charakter daniu, kosztuje około 12 pln. Jak kiełbaska już trochę się podsmaży dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i polewamy zalewą ze słoika. Na koniec wrzucamy połowę puszki pomidorów. Wszystko niech trochę przejdzie swoim zapachem.
W tym samym czasie gotujemy makaron, oczywiście al dente, czyli z 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Po wrzuceniu do durszlaka przelewamy zimną wodą.
Na minute przed ściągnięciem patelni z palnika dodajemy drobno posiekane listki bazylii i dokładnie mieszamy.
I voila;)